Fullofbeauty-gr---μόνιμη-αποτρίχωση---μαγικό-ραβδάκι---magic-wand

Όλες μας θα θέλαμε να είχαμε ένα μαγικό ραβδάκι, που με μία κίνηση θα εξαφάνιζε όλη την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα από το πρόσωπο και το σώμα μας, χωρίς πόνο, για πάντα!

Στην πραγματικότητα βέβαια ακόμα και χωρίς μαγικό ραβδί, έχουμε κάποιες επιλογές, χάρις στη σύγχρονη επιστήμη, η οποία μας προτείνει δύο βασικές μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης: το λέιζερ και την ηλεκτρόλυση, καθώς και μια μέτρια αποτελεσματική μέθοδο, τη φωτόλυση.

 

Μόνιμη αποτρίχωση με λέιζερ

Fullofbeauty-gr---μόνιμη-αποτρίχωση-με-λέιζερ-2---Using_laser_on_legs-2

Το λέιζερ δουλεύει καίγοντας το θύλακα της τρίχας (τη ρίζα, δηλαδή) με τη χρήση παλμών φωτός. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μηχανημάτων, το καθένα με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του (όπως πχ Diode Laser, Long Pulse Nd:YAG ή Alexandrite), επομένως καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα στο ίντερνετ, καθώς επίσης και να βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός που θα επιλέξετε διαθέτει το μηχάνημα που διαλέξατε.

Το μηχάνημα του λέιζερ τοποθετείται στο δέρμα και ρυθμίζεται από τον ειδικό, ώστε να στοχεύσει μόνο κάποια συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με το χρώμα και τη φωτεινότητά τους, ενώ ο υπόλοιπος ιστός παραμένει άθικτος. Η διαδικασία δεν είναι πολύ επώδυνη, αφού η θερμότητα εστιάζεται μόνο σε ένα σημείο, και οι συνεδρίες διαρκούν λίγα μόλις λεπτά η καθεμία.

Fullofbeauty-gr---μόνιμη-αποτρίχωση-με-λέιζερ---Using_laser_on_legs

Αν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα και πολύ σκούρες τρίχες, έχετε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχετε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν έχετε άλλο χρωματικό συνδυασμό δέρματος και τριχών.

Το λέιζερ πάντως δεν ενδείκνυται για αποτρίχωση λευκών, ξανθών ή κόκκινων τριχών, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δύσκολα ρυθμίζεται ώστε να μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα σε δέρμα και τρίχα, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο.

Για να μην έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο δερματολόγο, που είναι και ο πλέον αρμόδιος να σας καθοδηγήσει και να σας συμβουλεύσει σχετικά με τη μόνιμη αποτρίχωση με λέιζερ. Από τη στιγμή που θα πάρετε το τελικό ΟΚ από το γιατρό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συνήθως απαιτούνται πολλές ολιγόλεπτες συνεδρίες μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, και πως το συνολικό κόστος μπορεί να αυξηθεί δραματικά! Αν το οικονομικό σας απασχολεί, τότε καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το αν προσφέρει οικονομικά πακέτα ή ευκολίες πληρωμών, σε περίπτωση που το τελικό κόστος βγει υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Fullofbeauty-gr---μόνιμη-αποτρίχωση---γιατρός-και-λεφτά---doctor-and-money

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, αν και πολλές γυναίκες είχαν την τύχη να απαλλαγούν οριστικά από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα με τη χρήση λέιζερ, υπάρχουν πάρα πολλές που, αν και είδαν προσωρινή βελτίωση, τελικά δεν έλυσαν το πρόβλημά τους, αφού οι τρίχες επανεμφανίστηκαν μετά από κάποια χρόνια.

 

Μόνιμη αποτρίχωση με φωτόλυση (IPL)

Η φωτόλυση είναι μια πιο ‘απαρχαιωμένη’ μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης, η οποία χρησιμοποιεί μηχανήματα που εκπέμπουν φως, και δουλεύει με τρόπο παρόμοιο με εκείνον του λέιζερ, στοχεύοντας πολλαπλές ρίζες ταυτόχρονα.

Οι συνεδρίες φωτόλυσης δεν έχουν τόσο καλά αποτελέσματα όσο το λέιζερ, που είναι και πολύ πιο σύγχρονο, αλλά μπορούν να γίνουν και σε απλά ινστιτούτα ομορφιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Μόνιμη αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση

Fullofbeauty-gr---μόνιμη-αποτρίχωση-με-φωτόλυση---Using_laser_on_legs

Η ηλεκτρόλυση, από την άλλη, έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την μονιμότητα της αποτρίχωσης. Ενδείκνυται για όλους τους συνδυασμούς δέρματος και τρίχας, και λειτουργεί με μία μικρή ακίδα, η οποία μπαίνει στο θύλακα της τρίχας και τον… τσουρουφλίζει απότομα, με αποτέλεσμα τη μόνιμη καταστροφή του. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για τρομερή λεπτοδουλειά, και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να κάνετε έρευνα αγοράς και να βρείτε κάποιον ειδικό που πραγματικά ξέρει τί κάνει.

Η ηλεκτρόλυση δουλεύει μόνο όταν η τρίχα βρίσκεται σε φάση που αναπτύσσεται ακόμα, γι αυτό μπορεί να σας ζητήσουν να ξυρίσετε την περιοχή που θέλετε να αποτριχώσετε οριστικά, λίγες μέρες πριν τη συνεδρία σας, ώστε οι τρίχες να αναπτύσσονται ακόμα, όταν πάτε στο ραντεβού σας.

Εφόσον η αποτρίχωση γίνεται ρίζα-ρίζα, οι συνεδρίες είναι χρονοβόρες, αφού μπορεί να διαρκέσουν και πάνω από μια ώρα τη φορά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, και από άποψη πόνου, και από άποψη κόστους, η ηλεκτρόλυση κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το λέιζερ, σύμφωνα με μαρτυρίες γυναικών που δοκίμασαν και τις δύο μεθόδους.

 

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα

Αξίζει να έχετε υπ’ όψιν ότι αν πάσχετε από κάποια ορμονική πάθηση, ή αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια και χρειαστεί να τα σταματήσετε κάποια στιγμή, είναι πιθανό να εμφανιστούν κάποιες τρίχες, ακόμα και μετά τη θεραπεία με λέιζερ ή με ηλεκτρόλυση (αν και η τελευταία καταστρέφει το θύλακα της κάθε τρίχας εντελώς, κάνοντας την επανεμφάνιση της τριχοφυΐας λιγότερο πιθανή, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις).