Σε έναν ονειρικά πλασμένο κόσμο, δεν θα είχαμε ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, και δε θα παιδευόμασταν με κεριά, τσιμπιδάκια και ξυραφάκια. Ευτυχώς, όμως, η επιστήμη υπόσχεται πως μπορεί να μας δώσει πλέον την ευκαιρία να ξεφορτωθούμε τις περιττές αυτές τρίχες από το σώμα μας, μια και καλή!

Τί είναι το laser και πώς δουλεύει;

Fullofbeauty-gr---μόνιμη-αποτρίχωση-με-λέιζερ---Using_laser_on_legs

Μια από τις μεθόδους που υπόσχονται πως μπορούν να μας χαρίσουν μόνιμη αποτρίχωση είναι και το laser. Πρόκειται για μια σχετικά καινούρια τεχνική, η οποία λειτουργεί σαν μια πιο εξελιγμένη μορφή της παλιότερης φωτόλυσης. Η αποτρίχωση γίνεται μέσω ενός μηχανήματος laser, το οποίο χειρίζεται ένας ειδικά εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος γιατρός. Το μηχάνημα αυτό ρυθμίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εστιάζει πολλαπλές δεσμίδες φωτός αποκλειστικά στις ρίζες των τριχών, οι οποίες είναι συνήθως σκουρότερες απο ό,τι οι γύρω ιστοί, λόγω της μελανίνης που περιέχουν. Με αυτό τον τρόπο οι ρίζες καταστρέφονται, ενώ το δέρμα μένει ανέπαφο.

Επειδή είναι πολύ εύκολο να ‘διακρίνει’ το μηχάνημα τις σκουρόχρωμες τρίχες και τις ρίζες τους πάνω σε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, η μόνιμη αποτρίχωση με laser ενδείκνυται ιδιαίτερα για όσους έχουν πολύ σκούρες τρίχες και πολύ λευκό δέρμα. Δυστυχώς δε θα μπορέσετε να κάνετε αποτρίχωση με laser αν έχετε λευκές ή πολύ ξανθές τρίχες, καθώς δεν έχουν αρκετή μελανίνη για να τις ‘διακρίνει’ το μηχάνημα.

Ωστόσο η μέθοδος αποτρίχωσης με laser εξελίσσεται συνεχώς, και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται γίνονται όλο και πιο προηγμένα, επομένως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να μάθετε από τον πλέον αρμόδιο εάν η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να δουλέψει και με το δικό σας φωτότυπο δέρματος και το χρώμα των τριχών σας.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως αν και η συγκεκριμένη μέθοδος υπόσχεται μόνιμα αποτελέσματα, πολλές γυναίκες παρατήρησαν επανεμφάνιση των τριχών μετά από κάποια χρόνια, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα αγοράς, να διαλέξετε έναν γιατρό με πολύ καλές συστάσεις, αλλά και να είστε προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξανακάνετε laser στο μακρινό μέλλον.

Μόνιμη αποτρίχωση με laser – η προετοιμασία

Δυστυχώς δεν μπορείτε να σηκωθείτε ένα πρωί και να πάτε, απλώς, για laser αποτρίχωση: χρειάζεται αρκετή προετοιμασία. Όπως θα σας ενημερώσει και ο γιατρός σας, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε ριζική αποτρίχωση με οποιονδήποτε τρόπο για 6 τουλάχιστον εβδομάδες πριν και μετά από κάθε συνεδρία laser!

fullofbeauty.gr-laser-ηλιοθεραπεία-sun-tan

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τον ήλιο για αυτό το διάστημα, ώστε να αποτρέψετε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες κατά τη διαδικασία της αποτρίχωσης, αλλά και μετά από αυτήν.

Μόνιμη αποτρίχωση με laser – η διαδικασία

Αρχικά ο γιατρός θα σας δώσει τα κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια σας, και θα απλώσει στο δέρμα σας κάποιο κρύο τζελ, ή κάποιο άλλο καταπραϋντικό σκεύασμα, το οποίο θα διευκολύνει την όλη διαδικασία και θα προστατεύσει την επιδερμίδα σας. Κάποια ιδιαίτερα προηγμένα μηχανήματα έχουν built-in συσκευές που κρυώνουν το δέρμα σας αυτόματα, μετριάζοντας έτσι τον πόνο.

fullofbeauty-gr---αποτρίχωση-προσώπου---λέιζερ--laser

Στην πρώτη σας επίσκεψη ο γιατρός θα σαρώσει μια μικρή περιοχή πριν ξεκινήσει τη συνεδρία, την οποία στη συνέχεια θα παρατηρήσει για αρκετά λεπτά, για να δει αν υπάρξει καμιά δυσμενής αντίδραση. Αυτό το τεστ γίνεται ώστε να σιγουρευτεί ο ειδικός πως το μηχάνημα είναι ρυθμισμένο απολύτως σωστά, και πως το δέρμα σας δεν είναι υπερβολικά ευαίσθητο στο φως. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα ξεκινήσετε τη συνεδρία σας χωρίς κανένα φόβο.

Fullofbeauty-gr---μόνιμη-αποτρίχωση-με-φωτόλυση---Using_laser_on_legs

Τα σύγχρονα μηχανήματα laser μπορούν να καταστρέψουν πολλές ρίζες ανά σάρωση, αφού κάθε φορά που εστιάζουν το φως στις σκουρόχρωμες ρίζες καλύπτουν έκταση παρόμοια με το μέγεθος ενός κέρματος. Σε κάθε συνεδρία ο γιατρός θα κάνει πολλές σαρώσεις, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια που θέλετε να αποτριχώσετε. Για μικρές επιφάνειες θα χρειαστούν κάποια λεπτά της ώρας, ενώ για μεγαλύτερες μπορεί κάθε συνεδρία να διαρκέσει και μια ολόκληρη ώρα. Όπως καταλαβαίνετε, το συνολικό κόστος της αποτρίχωσης με laser εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, επομένως θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε, ώστε να έχετε μια ιδέα πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία.

Fullofbeauty-gr---μόνιμη-αποτρίχωση-με-λέιζερ-2---Using_laser_on_legs-2

Συνήθως οι συνεδρίες laser προγραμματίζονται ανά 6 με 8 εβδομάδες, ώστε να έχει προλάβει το δέρμα σας να επουλωθεί, και να έχουν ξαναβγεί όσες τρίχες έχουν απομείνει από την προηγούμενη φορά. Συνήθως χρειάζονται κάπου 8-10 συνεδρίες για να έχετε αποτέλεσμα, επομένως θα πρέπει να επαναλάβετε την όλη διαδικασία αρκετές φορές.

Μόνιμη αποτρίχωση με laser – κατάλληλη φροντίδα μετά τη διαδικασία

Είναι πολύ πιθανό να κοκκινίσει το δέρμα σας μετά από την αποτρίχωση με laser, αλλά να θυμάστε πως αυτό το φαινόμενο είναι παροδικό. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο χρώμα του δέρματός σας, πάντως, είτε έχει σκουρύνει είτε έχει ασπρίσει κάπως, καλό θα ήταν να το πείτε στο γιατρό σας. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για παροδικό φαινόμενο, ωστόσο ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο και έξτρα φροντίδα.

fullofbeauty.gr-laser-σολάριουμ-solarium-tanning-bed

Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν απαιτείται κανένα ιδιαίτερο after care μετά από την αποτρίχωση με laser. Μετά από κάθε συνεδρία θα πρέπει απλά να αποφεύγετε την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, το σολάριουμ, καθώς και όλες τις μεθόδους ριζικής αποτρίχωσης. Επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε ψαλιδάκι ή ξυραφάκι, αρκεί να θυμάστε ότι για να δουλέψει σωστά η αποτρίχωση με laser θα πρέπει το μήκος των τριχών που θέλετε να σαρώσετε να είναι τουλάχιστον 2-3 mm την ημέρα της συνεδρίας.