Τί είναι το έκζεμα;

fullofbeauty.gr-έκζεμα-eczema-4

Το έκζεμα είναι μία δερματική ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως την παιδική ηλικία, γύρω στα πέντε (αλλά μπορεί και ακόμα πιο νωρίς). Υπάρχουν διάφοροι τύποι της ασθένειας, άλλοι σοβαροί και άλλοι όχι και τόσο, και η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμα να εξηγήσει τους λόγους εμφάνισης του προβλήματος -αν και υπάρχουν κάποιες θεωρίες που βασίζονται σε εμπειρικά κυρίως στοιχεία.

Η δερματίτιδα, όπως λέγεται αλλιώς το έκζεμα, εκδηλώνεται με την εμφάνιση ερεθισμών στο δέρμα, οι οποίοι συνήθως χαρακτηρίζονται από υπερβολική ξηρότητα και φαγούρα, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν και ξηρές, σκληρές φολίδες. Εάν ο ασθενής τις αφαιρέσει ξύνοντας το σημείο, μπορεί να ανακαλύψει ότι από κάτω κρύβονται ρηχές πληγές που ίσως και να ρέουν λέμφο (αυτό το διαφανές υγρό που ρέει ανάμεσα στα κύτταρα του οργανισμού μας). Εάν ο ασθενής δεν καταφέρει να αντισταθεί και αρχίσει να ξύνει το ερεθισμένο δέρμα του, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν μικρές εκδορές, που με τη σειρά τους ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω επιμόλυνση της περιοχής.

fullofbeauty.gr-έκζεμα-eczema-2

Τα σημεία εμφάνισης των φλεγμονών αυτών ποικίλουν, καθώς φολίδες ή φουσκάλες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Ωστόσο τα πιο συνήθη σημεία είναι στο πρόσωπο (μάγουλα, μέτωπο κλπ), στις κλειδώσεις (όπου τρίβεται το δέρμα κατά την κίνηση), στους καρπούς ή στους λοβούς των αυτιών.

Δυστυχώς το έκζεμα θεωρείται ανίατη ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θεραπεύεται ποτέ οριστικά, καθώς ακόμα κι αν εξαφανιστεί με την κατάλληλη αγωγή, είναι σίγουρο πως θα επιστρέψει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο κάθε κύκλος εμφάνισης του εκζέματος μπορεί να κρατήσει μέχρι και εβδομάδες, ενώ είναι πιθανόν σε δύσκολες περιπτώσεις να καλύπτει και πολύ μεγάλη περιοχή του σώματος.

Από πού προέρχεται το έκζεμα;

Το έκζεμα, όπως είπαμε, εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία, με 1 στα 5 παιδιά σχολικής ηλικίας να εμφανίζουν κάποιου τύπου δερματίτιδα. Τα ⅔ των παιδιών αυτών ξεπερνούν το πρόβλημα μέχρι τα 16 τους, καθώς ο οργανισμός τους αντιδρά. Πολλοί άνθρωποι όμως συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

fullofbeauty.gr-κληρονομικότητα-hereditary

Αν και η επιστήμη δε γνωρίζει ακόμα όλες τις απαντήσεις, έχει παρατηρηθεί ότι εάν οι γονείς πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, τα παιδιά τους έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να κληρονομήσουν την ασθένεια. Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι κάποιες γενετικές διαφορές μπορεί να προκαλούν την έλλειψη συγκεκριμένων ουσιών από το δέρμα των ασθενών, αφήνοντάς το λιγότερο προστατευμένο απέναντι στο περιβάλλον.

Όπως και να ‘χει, πάντως, ο αριθμός των ανθρώπων που βασανίζονται από την ατοπική δερματίτιδα αυξάνεται κάθε χρόνο, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους εξωγενείς παράγοντες, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η αλλεργία σε συγκεκριμένες τροφές ή ουσίες, η παρουσία ακάρεων σκόνης κλπ.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;

Υπάρχουν τρείς βασικές πρακτικές αντιμετώπισης της δερματίτιδας, που εφαρμόζονται από γιατρούς σε όλο τον κόσμο, ανάλογα με την περίπτωση.

fullofbeauty.gr - αποτρίχωση-μουστάκι - γιατρός - doctor

Αποφυγή αλλεργιογόνων και άλλων ερεθιστικών ουσιών

Η πρώτη τακτική αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η αναγνώριση και μετέπειτα αποφυγή των ουσιών και των τροφών που προκαλούν έξαρση, ερεθισμό, αντίδραση ή αλλεργία στον ασθενή. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να προτιμώνται ειδικά σαπούνια, σαμπουάν και μαλακτικά, ειδικά παρασκευασμένα για δέρμα με έκζεμα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα απαλά, μαλακά υφάσματα που δεν γδέρνουν το δέρμα είναι η πιο καλή επιλογή για ανθρώπους με δερματίτιδα, καθώς τους προστατεύουν από μικροεκδορές που θα μπορούσαν να εντείνουν το πρόβλημα.

fullofbeauty.gr-σαπούνι-soap

Άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ερεθισμού είναι οι τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχει ο ασθενής (όπως πχ σε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα, ή ακόμα και στη σκόνη), το άγχος, το στρες και οι (φυσιολογικές και μη) ορμονικές αλλαγές. Ο γιατρός θα πρέπει να δουλέψει μαζί με τον ασθενή, ώστε να εντοπίσουν τί ακριβώς προκαλεί την έξαρση του προβλήματος, ώστε να σχεδιάσουν μαζί τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της δερματίτιδας.

fullofbeauty-gr-περιποίηση-προσώπου-ενυδάτωση-moisturizer

Χρήση μαλακτικών προϊόντων

Το δεύτερο όπλο μας ενάντια στο έκζεμα είναι η χρήση ειδικών μαλακτικών προϊόντων, τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα ώστε να ενυδατώνουν, να καταπραΰνουν και να προστατεύουν το δέρμα. Διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές, όπως πχ σε μορφή αφρόλουτρου, υποκατάστατου σαπουνιού, κρέμας, λοσιόν ή αλοιφής, και οι γιατροί τα συνταγογραφούν ανάλογα με την περίπτωση.

Pro tip: εάν χρησιμοποιείτε τα συγκεκριμένα μαλακτικά προϊόντα στο μπάνιο σας, να ξέρετε πως το πάτωμα θα γλιστράει περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, επομένως θα πρέπει να προσέξετε να μην έχετε κάποιο ατύχημα.

fullofbeauty.gr-ντους-shower

Τα σκευάσματα αυτά απλώνονται σε όλο το σώμα, και καθώς δεν έχουν παρενέργειες μπορούν να εφαρμόζονται πολλές φορές την ημέρα, ώστε να διατηρούν το δέρμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Συνήθως τα πιο ποιοτικά προϊόντα δεν έχουν καν άρωμα, επομένως καλό θα είναι να προτιμώνται από εκείνα που περιέχουν τεχνητά αρώματα.

fullofbeauty.gr-αντλία-dispenser

Pro tip: να θυμάστε πως τα μπουκάλια με αντλία είναι προτιμότερα από τα βαζάκια, καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων, μετριάζοντας τον κίνδυνο να απλώσετε μολυσμένη κρέμα στο ήδη ερεθισμένο δέρμα σας!

Χρήση στεροειδών

Ο τρίτος και πιο επιθετικός τρόπος αντιμετώπισης της δερματίτιδας είναι η χρήση στεροειδών, σε μορφή κρέμας, αλοιφής και λοσιόν. Τα σκευάσματα αυτά μπορεί να έχουν πολύ δυνατή σύνθεση, ή και πολύ απαλή, επομένως η θεραπεία ξεκινά συνήθως με τα πιο απαλά προϊόντα, και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε μπαίνουν στο παιχνίδι τα πιο ισχυρά όπλα!

Αν και υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν παρενέργειες κατά τη χρήση στεροειδών, συνήθως είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες και αναστρέψιμες. Εάν προκύψει κάποιο θέμα, ο γιατρός θα αλλάξει τακτική και θα βρεί τρόπο να στοχεύσει το πρόβλημα από διαφορετική σκοπιά, πχ χρησιμοποιώντας ένα πιο αδύναμο σκεύασμα για μεγαλύτερο διάστημα.

Pro tip: Σε καμία περίπτωση μην εμπιστεύεστε σκευάσματα αγνώστου προέλευσης (πχ Κινέζικα) που πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού, καθώς η χρήση τους είναι συνδεδεμένη με ηπατικές δυσλειτουργίες και παθήσεις!

fullofbeauty.gr-έκζεμα-eczema-3

Μπορεί η διαχείριση της δερματίτιδας να μην είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια σχετικά ανώδυνη πάθηση που δεν προκαλεί καμιά μόνιμη ζημιά. Γι’ αυτό εάν έχετε κι εσείς δερματίτιδα, μην το βάζετε κάτω: με λίγη επιμονή, υπομονή και με την κατάλληλη αγωγή θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό έκζεμα που σας ταλαιπωρεί, και να το θέσετε υπό έλεγχο για πάντα!